Navigatie

Terug naar Ervaringen van collega s met goede oplossingen
Lichtscherm

Collectieve oplossingen: Lichtscherm

• Type oplossing: Technisch
• Productiesnelheid: Gelijk
• Invoertermijn: 0-2 jaar

Beschrijving
Lichtschermen bestaan uit een zender en een ontvanger, die op basis van infrarood licht met elkaar verbonden zijn.
Lichtschermen worden vaak toegepast voor de beveiliging van draaiende delen, waarbij de werknemer regelmatig producten in- of uit de machine haalt. Ze zorgen ervoor dat de groenteproducten of handelingen door het lichtscherm heen, in of uit de machine gevoerd worden.
Lichtschermen zijn contactloos werkende veiligheidsvoorzieningen (CWB). Ze vormen een effectief en kostenbesparend alternatief voor traditionele mechanische veiligheidsvoorzieningen.
En lichtscherm is een beveiliging van toegang tot gevaarlijke zones, waarin actief in het productieproces moet worden ingegrepen. Een onzichtbaar beveiligingsveld van infrarood stralen bewaakt de interactie tussen mens en machine. Bij onderbreking van een lichtstraal wordt direct een veilig afschakelcommando geactiveerd. Zo beschermt u uw medewerkers tegen letsel - veilig en effectief - zonder hinder.

Oplossing voor
Beveiligen van toegangen tot gevaarlijke zones, waarin actief in het productieproces moet worden ingegrepen.

Ergonomie- of veiligheidseffecten
Voorkomen van letsel door de machine.  

Specificaties oplossing
Lichtschermen bestaan uit een zender en een ontvanger, die op basis van infrarood licht met elkaar verbonden zijn. De lengte van een lichtscherm (detectiezone) en het aantal stralen (resolutie) dient op een juiste manier afgestemd te worden op de toepassing. Ook de positie ten opzichte van de gevarenzone(s) waar lichtschermen gemonteerd worden, dient te voldoen aan de geldende normen.

Randvoorwaarden
Techniek:
In situaties waarbij producten automatisch door lichtschermen worden gevoerd, is het gewenst, dat een verbreking van een lichtscherm niet leidt tot een noodstop. Voor deze functie kan gebruik worden gemaakt van muting.
Muting is het gecontroleerd overbruggen van een veiligheidscomponent, dat wil zeggen dat de beveiliging tijdelijk niet volledig actief is.

Omgeving:
Bij het aanbrengen van de machinebeveiligingen, dient rekening gehouden te worden met reparatie- en onderhoudswerkzaamheden door monteurs/onderhoudspersoneel.

Implementatie
Aanschafkosten:
Op aanvraag.

Fabrikant / leverancier
• Turck BV, tel: 038 422 77 50, www.turck.nl
• Inrato International, tel: 0527 785 781, www.inrato.nl
• Pilz Nederland, www.pilz.nl

Deze oplossing hoort bij de volgende categorie?n:

  • Veiligheid: Alles over veiligheid / Machineveiligheid
  • Soort bedrijf: Handelsbedrijf / Groentebewerking / Sorteer en pakstation / Opslag / Kleinpak
  • Soort informatie: Oplossingen

Printen Arbocatalogus | Terug naar geselecteerde Ervaringen van collega s met goede oplossingen

WaarderingWaardering 0.97 sterWaardering 0.97 sterrenWaardering 0.97 sterrenWaardering 0.97 sterrenWaardering 0.97 sterren
Aantal waarderingen1316
Mijn waarderingWaardeer met 1 sterWaardeer met 2 sterrenWaardeer met 3 sterrenWaardeer met 4 sterrenWaardeer met 5 sterren
Ik wil hierop reageren