Navigatie

Terug naar Ervaringen van collega s met goede oplossingen
Tips bij reiken

Individuele oplossingen: Tips bij reiken

• Type oplossing: Gedragsmatig

• Productiesnelheid: Gelijk
• Invoertermijn: Direct

Beschrijving oplossing
Deze oplossing geeft vier belangrijke tips over een gezonde manier van reiken. Deze manier van reiken is van belang om lichamelijke klachten te voorkomen of klachten te verminderen.

Naast deze tips is ook de ergonomische werkplekinrichting van belang. De werkplekinrichting dient te voldoen aan een aantal ergonomie eisen. Bijvoorbeeld eisen bij staan aan de lopende band en eisen aan een stasteun bij het werken met een stasteun.

4 tips

1. Vermijd ver reikenDoor ver te reiken wordt de arm, schoudergordel en rug zwaarder belast. De momentwerking wordt steeds groter naarmate je verder reikt. Dat wil zeggen dat het gewicht van de arm wordt vermenigvuldigd met de afstand. Hoe verder, hoe zwaarder dus.

Om ver reiken minder belastend te maken kan je met één hand afsteunen, zoals op de afbeelding te zien is. Hierdoor wordt het lichaam beter ondersteund en wordt het reiken minder zwaar.

2. Voorkom werken met een gedraaide rugDraaien vanuit de wervelkolom tijdens het reiken geeft een hogere belasting dan reiken zonder draaiing. Het draaien maakt de belasting ook asymmetrisch. Het is beter om dichterbij te gaan staan tijdens het reiken dan om er naartoe te draaien of een grote zijwaardse aftand te moeten overbruggen (zie afbeelding).

3. Werk tussen heup- en schouderhoogte

 

Boven schouderhoogte en onder heuphoogte wordt reiken veel zwaarder. De schoudergordel en romp moeten worden gebruikt voor het reiken. Door tussen heup- en schouderhoogte te blijven kan de reikbeweging alleen met de armen worden uitgevoerd (zie afbeelding).

4. De last schuiven in plaats van tillen
Door de last te schuiven is het niet nodig het gewicht van de last te tillen. Bij een reikbeweging naar een voorwerp dat verder weg ligt is het daarom minder zwaar om het voorwerp te schuiven dan te tillen. Door het schuiven met twee handen uit te voeren wordt een symmetrische belasting verkregen.

Deze oplossing hoort bij de volgende categorie?n:

  • Fysieke belasting: Alles over fysieke belasting / Reiken
  • Soort bedrijf: Groentebewerking / Sorteer en pakstation / Kleinpak
  • Soort informatie: Oplossingen

Printen Arbocatalogus | Terug naar geselecteerde Ervaringen van collega s met goede oplossingen

WaarderingWaardering 0.99 sterWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterren
Aantal waarderingen2296
Mijn waarderingWaardeer met 1 sterWaardeer met 2 sterrenWaardeer met 3 sterrenWaardeer met 4 sterrenWaardeer met 5 sterren
Ik wil hierop reageren