Navigatie

Terug naar Ervaringen van collega s met goede oplossingen
Een veilig alternatief voor de veiligheidsgordel

Goede ervaringen: Een veilig alternatief voor de veiligheidsgordel

"Een beugel is een veilig en sneller alternatief voor een veiligheidsgordel", aldus Dirk Bok van The Greenery.

In artikel 7.17 van het Arbeidsbesluit staat omschreven dat heftrucks met een hefvermogen tot 10 ton voorzien moeten zijn van een zogenoemde "chauffeur bescherm inrichting'. Veelal wordt gekozen voor een veiligheidsgordel, maar er zijn ook andere praktische oplossingen op de markt. 

Versbedrijf The Greenery gaat in dit kader al zijn 250 hef- en magazijntrucks uitrusten met het PPS-systeem van Eblo. Dit systeem bestaat uit twee beugels aan weerskanten van de stoel, die in plaats komen van de sinds twee jaar verplichte veiligheidsgordel.

The Greenery heeft voor het beugelsysteem gekozen na een uitgebreid onderzoek naar de toegestane alternatieven voor een gordel, te weten de beugel, een cabine of een elektronisch anti-kantelsysteem. Het laatste alternatief werd al snel doorgestreept. “Wij geloven niet in het anti-kantelsysteem. Het is namelijk niet te zien of het systeem in werking is of niet”, zegt arbocoördinator Dirk Bok van The Greenery. Ook het monteren van een cabine viel af. “Chauffeurs hebben vluchtgedrag. Als ze kantelen, zullen ze proberen alsnog de deur van de cabine te openen. Bovendien heb je vanwege de deuren meer parkeerruimte nodig.”

De keuze viel uiteindelijk op de beugel van Eblo, die ook nog rendabel is. Bok: “Een rekensommetje: de gordel omdoen duurt zes seconden, een beugel neerklappen twee seconden. Als je er vanuit gaat dat elke chauffeur 20 tot 25 keer per uur in- en uitstapt, scheelt dat 40 uur op jaarbasis. Dat betekent dat de beugel zichzelf in tweeënhalf jaar terugverdient.”

Bestanden

Brochure bestuurderbeschermrek
Brochure bestuurderbeschermrek

Deze oplossing hoort bij de volgende categorie?n:

  • Intern transport: Alles over intern transport / Aangedreven middelen
  • Soort bedrijf: Handelsbedrijf / Groentebewerking / Sorteer en pakstation / Opslag / Kleinpak
  • Soort informatie: Goede ervaringen

Printen Arbocatalogus | Terug naar geselecteerde Ervaringen van collega s met goede oplossingen

WaarderingWaardering 0.99 sterWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterren
Aantal waarderingen1968
Mijn waarderingWaardeer met 1 sterWaardeer met 2 sterrenWaardeer met 3 sterrenWaardeer met 4 sterrenWaardeer met 5 sterren
Ik wil hierop reageren