Navigatie

Terug naar Ervaringen van collega s met goede oplossingen
Chauffeursbeveiliging op de heftruck

Minimumeisen: Chauffeursbeveiliging op de heftruck

Korte omschrijving
Elke vorkheftruck moet voorzien zijn van een chauffeursbeveiliging (veiligheidsgordel, gesloten cabine) en deze moet ook gebruikt worden.

Beschrijving
Een vorkheftruck is een arbeidsmiddel dat volgens het Arbeidsbesluit voorzien moet zijn van "een systeem, dat voorkomt dat de chauffeur bij kanteling bekneld kan geraken onder de heftruck". Letterlijk:

In artikel 7.17 van het Arbobesluit staat: "Indien het gevaar bestaat dat de te vervoeren personen bij kanteling of omslaan bekneld kunnen raken tussen delen van het mobiele arbeidsmiddel en de grond, is een systeem geinstalleerd waarmee zij kunnen worden tegengehouden". Veelal wordt gekozen voor een veiligheidsgordel maar er zijn ook andere praktische oplossingen op de markt.

Sinds 5 december 2002 moeten alle heftrucks voorzien zijn van een veiligheidsgordel, dan wel een gesloten cabine. Uitgangspunt is dat als de gordel aanwezig is deze gordel ook gedragen moet worden. De werkgever is verantwoordelijk voor het dragen van de gordel, hij heeft een zogenoemde zorgplicht. Weigert een heftruck bestuurder de gordel te dragen, dan moet de werkgever kunnen aantonen dat hij hiervoor wel alles in het werk heeft gesteld. Ook moet de wergever een adequate instructie geven en een goed toezicht houden, terwijl de werknemer verplicht is de gegeven instructies op te volgen.

Oplossing
Een andere mogelijkheid van een chauffeursbeveiliging is een soort beschermbeugel. Dit systeem laat zich het beste omschrijven als een klein deurtje wat naar buiten opengaat, en wat gemonteerd zit aan de achterpilaar van de hoofdbeschermer. De beschermbeugel sluit de zijkanten van de heftruck af, zodat de heftruckchauffeur bij het kantelen niet uit de vorkheftruck kan vallen. Dit systeem is door de Arbeidsinspectie genoemd als een goed alternatief voor de veiligheidsgordel.

Meer informatie
www.pilotprotector.info
• Inspectie SZW, tel: 0800 90 51, www.inspectieszw.nl
• Voldoen aan de zorgplicht is meer dan alleen voldoen aan de wettelijke voorschriften.


Deze minimumeis valt onder Arbobesluit artikel 7.17.

Bestanden

Brochure hoe voorkom ik ongevallen en schade met heftruck.PDF
Heftrucks resultaten van inspectieproject 2004-2005.PDF
Brochure bestuurderbeschermrek
Brochure bestuurderbeschermrek

Deze oplossing hoort bij de volgende categorie?n:

  • Intern transport: Alles over intern transport / Aangedreven middelen
  • Soort bedrijf: Handelsbedrijf / Opslag
  • Soort informatie: Minimum eisen

Printen Arbocatalogus | Terug naar geselecteerde Ervaringen van collega s met goede oplossingen

WaarderingWaardering 0.99 sterWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterrenWaardering 0.99 sterren
Aantal waarderingen1937
Mijn waarderingWaardeer met 1 sterWaardeer met 2 sterrenWaardeer met 3 sterrenWaardeer met 4 sterrenWaardeer met 5 sterren
Ik wil hierop reageren